Home » Blog » Wie is mijn doelgroep op Social media?

Jouw doelgroep op social media

Geschreven door: Gastblogger

Inzicht hebben in jouw klant is de sleutel tot succes in marketing. Succesvolle ondernemers begrijpen wat hun klanten willen en weten de meest effectieve manier om hun product of dienst aan de man te brengen. Je kan als ondernemer wel heel veel aannames hebben over jouw klanten, maar in hoeverre kloppen deze aannames? Wil je succesvol zijn met het bereiken van je doelgroep, dan heb je diepgaande kennis nodig. Diepgaande kennis waarmee jij een ijzersterke marketingstrategie kan ontwikkelen.

Diepgaande kennis vereist meer informatie dan alleen namen, leeftijd en inkomens. Voor doelgerichte marketing moet je namelijk ook weten wat de hobby’s, smaken en interesses zijn van je klanten. Evenals hoe men opzoek gaat naar informatie voor een aankoop. Als bedrijf moet je aanwezig zijn op de kanalen waar jouw doelgroep actief op is.

Wie is mijn klant op social media

Ben jij in staat om resultaatgericht te communiceren?

Inzicht in het koopgedrag van je klant is ook erg belangrijk. Als bedrijfseigenaar moet je begrijpen welk type persoon het product of de dienst die je aanbied het meest waarschijnlijk nodig heeft of wenst. Hiervoor kun je als bedrijf afvragen of je op de volgende vragen duidelijk antwoord kan geven:

  • Waarom kopen klanten wel of niet bij jou?
  • Welke type klant(en) leveren jouw bedrijf het meest op?
  • Hoe ziet jouw ideale klant eruit?
  • Heb ik mijn doelgroep haarscherp in beeld? Leeftijd, locatie, bedrijfsgrootte, branche etc. 

Kun jij geen concreet antwoord geven op de bovenstaande vragen? Dan ben je als bedrijf niet in staat om resultaatgericht te communiceren. Je bent eerder aan het schieten met hagel, dan dat je doelgerichte marketing inzet.

Voor het succesvol inzetten van marketing (zoals social media marketing) hebben we een aantal tips uitgewerkt die jouw bedrijf gaan helpen. Deze tips lenen zich uitstekend uit om jouw klanten beter te leren kennen. Doelgerichte marketing begint bij het leren kennen van jouw doelgroep.

Tip 1: Maak geen veronderstellingen

Veronderstellingen met betrekking tot de voorkeuren en overtuigingen van de klant moeten worden weggegooid, omdat dit niet als een slimme marketingstrategie wordt beschouwd. Elke tactiek die het ene jaar succesvol is geweest, is de volgende keer misschien niet zo succesvol. De interactie van de klant met een merk blijft in de loop van de tijd evolueren. Zakelijke ondernemingen moeten niet alleen op basis van eerder gebaseerde praktijken beslissingen nemen. Nee, juist gebruik maken van nieuwe up-to-date gegevens over hun klanten die maximaal een paar maanden oud is. Met de instroom van de nieuwe informatie zullen bedrijven hun klanten beter leren kennen en generieke veronderstellingen loslaten. Blijf de instroom van nieuwe klantinformatie bevorderen.

Tip 2: Maak gebruik van analytische tools van Social Media

Social Media bestaat uit een gratis platformen die je kunt inzetten voor het vergaren van klantinformatie. Het hebben van een social media-account is een must voor bedrijven die het kunnen gebruiken om met hun klanten te communiceren. Sociale mediaplatforms zoals Facebook Business manager en Instagram Insights bieden inzicht in de voorkeuren van klanten, hun gewoonten en vooral wat ze kopen. Simpelweg door gebruik te maken van zakelijke bedrijfspagina’s op Facebook, Instagram of LinkedIn. Heb je weinig tot geen ervaring met het bijhouden van een Social Media account? Wij kijken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Social media adverteren

Tip 3: Vraag je huidige klanten

Dit is één van de eenvoudigere methodes die bedrijven kunnen gebruiken om hun klanten beter te leren kennen. Vragen stellen geeft inzicht in wat de klanten echt nodig hebben en helpt bedrijven om hen beter te bedienen. De vragen moeten de nadruk leggen op zowel 'waarom' als 'hoe' om een ​​duidelijk beeld te krijgen van wat moet worden bereikt om een ​​superieure klantervaring te bieden. Deze methode kan bedrijven echt helpen om nieuwe kansen te vinden en zich te onderscheiden van hun concurrentie.

Focusgroep

Een goede manier om in een korte tijd veel response te vergaren, is het gebruik maken van een focusgroep. Een focusgroep is een groep van personen die in discussie laat gaan over jouw product of dienst. Door stellingen of vragen op te stellen en deze voor te leggen, krijg je binnen korte tijd veel inzichten. Bij het werven van deelnemers is het wel aan te raden om een compensatie voor deelname aan te bieden. Dit kan zijn in de vorm van een korting of een present. Bekijk de video en ontdek de grote waarde van een focusgroep.

Tip 4: Gebruik Google Analytics

Voor het verzamelen van gegevens over jouw websitebezoekers is een tool zoals Google Analytics onmisbaar. Google Analytics is een gratis software om alle activiteiten rondom bezoekers op jouw website te meten. Vanuit deze gegevens kun je bijvoorbeeld inzien:

  • Waar je bezoekers vandaan komen;
  • Hoe oud ze zijn;
  • Welk apparaat het meest wordt gebruikt (mobiel / PC);
  • Hoe lang de pagina’s worden bezocht etc..
Facebook Pixel

Tip 5: Ontvang klantbeoordelingen

Zakelijke ondernemingen kunnen beoordelingen krijgen van hun klanten via verschillende kanalen. Kanalen zoals het opmerkingenveld op sociale mediaplatforms, getuigenissen op de website van het bedrijf of beoordelingen van klanten op zakelijke beoordelingswebsites zoals TrustPilot. Eerlijke beoordelingen op de bovengenoemde platforms kunnen de bedrijven helpen om hun klanten beter te leren kennen.

Bedrijven kunnen beoordelingen van klanten aanmoedigen door prikkels te geven. Een restaurantketen biedt klanten bijvoorbeeld een kleine korting op hun volgende bestelling voor het schrijven van online beoordelingen. De ontvangen klantbeoordelingen moeten worden gecategoriseerd, getabelleerd en geprioriteerd zodat het bedrijf hun klanten beter kan begrijpen en de best mogelijke klantervaring kan bieden.

beoordeling-van-klanten

We hopen dat we je door middel van deze blog een eind op weg hebben geholpen. Uit ervaring hebben we namelijk sterk gemerkt dat het hebben van klantenkennis van essentiële waarde is. Hoe wil je namelijk een impactvolle marketingstrategie ontwikkelen, zonder enig kennis van de ontvanger?