Home » Blog » Wat is LinkedIn en hoe werkt het voor bedrijven?

Wat is LinkedIn en hoe werkt het voor bedrijven?

LinkedIn is een krachtig zakelijk netwerk dat ondernemers helpt om hun merk en bedrijf te promoten, potentiële klanten/kandidaten te vinden en connecties te maken met andere professionals en bedrijven.

Met bijna 1 miljard geregistreerde gebruikers en meer dan 58 miljoen bedrijfspagina's (2023), is LinkedIn een van de grootste zakelijke sociale netwerken ter wereld. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de recruiters LinkedIn gebruikt om kandidaten te zoeken. Daarnaast is LinkedIn het meest gebruikte socialmediaplatform voor het genereren van zakelijke leads (zie afbeelding hieronder).

 

 

LinkedIn ook effectief inzetten voor jouw bedrijf?

 

Alles wat je moet weten over de doelgroep op LinkedIn

Er zijn wereldwijd tussen de 380 miljoen en 405 miljoen maandelijks actieve gebruikers op LinkedIn. Dit betekent dat er veel potentieel is om jouw netwerk uit te breiden en nieuwe zakelijke kansen te vinden op het platform.

Het leeftijdsbereik van de LinkedIn-gebruikers is opvallend jong te noemen. In feite is 80% van de leden jonger dan 35 jaar oud. Bijna 60% is tussen 25 en 34 jaar oud. Het platform is dus vooral populair bij jonge professionals. Het is een geweldige plek om je netwerk uit te breiden en om vroeg in je carrière te beginnen met het opbouwen van relaties.

Van de LinkedIn-gebruikers is 57,2% man en 42,8% vrouw. Hoewel mannen dus iets meer vertegenwoordigd zijn dan vrouwen, is het verschil niet erg groot.

57% van de LinkedIn-gebruikers openen het platform via hun mobiele apparaat. Dit betekent dat het belangrijk is om je content op het platform te optimaliseren met mobiele gebruikers in gedachten. Zorg ervoor dat je afbeeldingen en video's ook geoptimaliseerd zijn. Op deze manier communiceer je effectief de boodschap, ongeacht het apparaat dat jouw doelgroep gebruikt.

 

 

Hoe werkt LinkedIn in de basis?

LinkedIn werkt op een vergelijkbare manier als andere sociale media platforms. Gebruikers maken een profiel aan en kunnen dan beginnen met het maken van connecties. Het maken van nieuwe connecties is essentieel om nieuwe (verkoop)kansen te creeëren.

Gebruikers kunnen ook deelnemen aan groepen, waar ze kunnen communiceren en ideeën kunnen delen met andere professionals in hun branche.

Naast de profielen en groepen heeft LinkedIn ook een nieuwsfeed, waar gebruikers updates kunnen delen over hun professionele leven. Dit kunnen bijvoorbeeld updates zijn over nieuwe projecten, successen en carrièrewisselingen. De nieuwsfeed is een geweldige manier om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in jouw branche en om nieuwe kansen te ontdekken.

LinkedIn voor beginners: 7 stappen om te starten

Als beginner op LinkedIn kan het overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen. Het volgende stappenplan zorgt voor de basis:

 

Stap 1: Strategie

Voordat je start met LinkedIn is het belangrijk om te weten wie je ideale klant is. Kijk naar je huidige klanten en bepaal van welk type klant je meer zou willen hebben.

 

Stap 2: Maak een LinkedIn-profiel aan

Heb je nog geen persoonlijk profiel? Dan is dit de eerste stap. Dit is de basis voor jouw aanwezigheid op LinkedIn. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie invult, zoals jouw werkervaring, opleiding, vaardigheden en expertise. Voeg ook een professionele foto toe aan jouw profiel om jouw persoonlijkheid en professionaliteit te tonen. De belangrijkste onderdelen van een profiel zijn: profielfoto, banner, kopregel, contactinformatie en samenvatting.

 

Stap 3: Maak een bedrijfspagina aan

Een bedrijfspagina op LinkedIn helpt om jouw merk en bedrijf te promoten en meer zichtbaarheid te krijgen op het platform. Maak een bedrijfspagina aan en zorg ervoor dat je alle relevante informatie invult, zoals jouw bedrijfsnaam, logo, website en contactgegevens.

 

Stap 4: Zoek en volg relevante bedrijven en professionals

Start eerst met het toevoegen van mensen die je kent. Zo is het mogelijk om op naam te zoeken, maar een snellere manier is om LinkedIn toegang te geven naar je e-mail en/of telefoon. Vanuit daar kun je heel gemakkelijk je contact importeren en uitnodigen.

 

Stap 5: Publiceer regelmatig content

Op LinkedIn draait het allemaal om het delen van relevante content. Publiceer regelmatig updates en artikelen die relevant zijn voor jouw bedrijf en doelgroep. Zorg ervoor dat jouw content interessant en waardevol is voor jouw volgers. Denk aan: het uitlichten van medewerkers, nieuwe samenwerkingen, een ondernemersverhaal, de historie van het bedrijf óf gewoon een luchtige post met de kantoorhond.

 

Stap 6: Netwerk en bouw relaties op

LinkedIn is een krachtig netwerk dat ondernemers helpt bij het vinden van nieuwe klanten en zakenpartners. Netwerk actief op LinkedIn door lid te worden van relevante groepen, deel te nemen aan discussies en het maken van connecties met andere professionals en bedrijven. Daarnaast is het belangrijk om inhoudelijk te reageren op bijdragen van anderen.

 

Stap 7: Gebruik LinkedIn om te werven

LinkedIn is ook een krachtig hulpmiddel voor het werven van nieuw personeel. Maak gebruik van LinkedIn om jouw vacatures te plaatsen en om potentiële kandidaten te vinden en te screenen. Je kunt één gratis vacature plaatsen, daarnaast is het mogelijk om via advertenties meer kandidaten te werven.

Naast de vacaturemogelijkheden adviseren we je om ook content te plaatsen op de tijdlijn. Denk aan een strakke video waarin wordt uitgelegd waarom werken bij jullie zo leuk is! Op deze manier bereik je ook je eigen netwerk waardoor de kans op nieuwe kandidaten wordt vergroot.

 

Zakelijk netwerk uitbreiden

Het uitbreiden van jouw zakelijke netwerk is cruciaal voor het genereren van meer omzet op LinkedIn. Dit kun je doen door het maken van connecties met professionals in jouw branche of interessegebied, deelnemen aan groepen en discussies, en waardevolle content te delen. Het uitbreiden van jouw netwerk kan leiden tot waardevolle zakelijke kansen en nieuwe klanten.

Hier zijn enkele concrete stappen die je kunt nemen om jouw zakelijk netwerk uit te breiden via LinkedIn:

 

 1. Volg relevante bedrijven en professionals

Zoek naar bedrijven en professionals die relevant zijn voor jouw branche en volg ze. Op deze manier blijf je op de hoogte van hun laatste updates en ontwikkelingen, en kun je contact leggen met andere professionals en bedrijven in jouw vakgebied.

 

 1. Maak gebruik van LinkedIn-groepen

LinkedIn-groepen zijn een manier om in contact te komen met andere professionals in jouw branche. Zoek naar groepen die relevant zijn voor jouw interessegebied en neem deel aan discussies en interacties. Dit helpt jou om nieuwe contacten te leggen en relaties op te bouwen.

 

 1. Gebruik LinkedIn om te netwerken op evenementen

LinkedIn biedt een handige functie waarmee je kunt zien welke andere LinkedIn-gebruikers naar evenementen gaan die je zelf ook gaat bezoeken. Dit biedt de mogelijkheid om voorafgaand aan het evenement contact te leggen met andere professionals en bedrijven die je graag zou willen ontmoeten.

 

 1. Maak gebruik van zoekopdrachten

Gebruik de zoekfunctie van LinkedIn om te zoeken naar specifieke bedrijven of professionals die relevant zijn voor jouw branche. Hierdoor kun je gerichter contact leggen met mensen die je graag wilt ontmoeten of waarmee je graag wilt samenwerken. De gratis zoekfilters bieden een mooie basis om potentiële klanten te vinden. Ben je maandelijks op zoek naar veel nieuwe klanten? Dan is Sales Navigator aan te raden.

Met Sales Navigator kun je aangepaste zoekopdrachten uitvoeren en prospecten vinden op basis van criteria zoals industrie, functietitel en bedrijfsgrootte. Ook kun je leads opslaan en hen volgen om op de hoogte te blijven van hun updates en activiteiten. Met de InMail-functie kun je ook rechtstreeks berichten sturen naar potentiële klanten, zelfs als ze niet jouw connectie zijn op LinkedIn. Kortom, LinkedIn Sales Navigator is een waardevolle tool voor verkopers die serieus zijn over het vinden en benaderen van de juiste prospects.

 

 1. Gebruik LinkedIn om aanbevelingen te vragen

LinkedIn heeft een functie voor aanbevelingen, waarbij je anderen kunt vragen om jouw vaardigheden en werk te aanbevelen. Deze aanbevelingen kunnen bijdragen aan het opbouwen van jouw online reputatie en autoriteit, en kunnen helpen bij het uitbreiden van jouw netwerk.

 

LinkedIn strategie

Om het meeste uit LinkedIn te halen, moet je een strategie hebben. Hieronder staan enkele belangrijke onderdelen die bij een LinkedIn-strategie horen:

 

 1. Doelstellingen bepalen

Bepaal wat je met LinkedIn wilt bereiken. Wil je jouw zichtbaarheid vergroten, nieuwe klanten vinden, jouw netwerk uitbreiden of nieuwe medewerkers werven? Door specifieke doelstellingen te bepalen kun je gerichter aan de slag gaan op LinkedIn.

 

 1. Doelgroep identificeren

Identificeer jouw doelgroep op LinkedIn. Welke professionals en bedrijven wil je bereiken? Dit kan helpen bij het opstellen van jouw contentstrategie en het bepalen van de juiste targetingopties bij het adverteren op LinkedIn.

 

 1. Optimaliseer jouw LinkedIn-profiel en bedrijfspagina

Optimaliseer jouw LinkedIn-profiel en bedrijfspagina om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf en jouw merk duidelijk worden gepresenteerd. Gebruik professionele afbeeldingen en voeg relevante informatie toe, zoals bedrijfsomschrijvingen, contactgegevens en call-to-actions.

 

 1. Creëer en publiceer relevante content

Creëer en publiceer regelmatig relevante content op LinkedIn. Zorg ervoor dat jouw content interessant en waardevol is voor jouw doelgroep en dat het aansluit bij jouw doelstellingen. Dit kan helpen bij het vergroten van jouw zichtbaarheid op het platform en het opbouwen van jouw online reputatie.

 

 1. Bouw relaties op en netwerk actief

LinkedIn is een netwerkplatform, dus het is belangrijk om actief te netwerken en relaties op te bouwen. Volg relevante bedrijven en professionals, deel interacties en neem deel aan LinkedIn-groepen. Dit kan helpen bij het uitbreiden van jouw zakelijk netwerk en het vinden van nieuwe kansen en mogelijkheden.

 

 1. Gebruik LinkedIn Analytics om jouw succes te meten

LinkedIn Analytics biedt waardevolle inzichten in jouw prestaties op het platform. Gebruik deze gegevens om jouw LinkedIn-strategie bij te sturen en te optimaliseren om betere resultaten te behalen.

 

LinkedIn bedrijfspagina

Een LinkedIn bedrijfspagina is een belangrijk onderdeel van de online aanwezigheid van een bedrijf. Het is een krachtige tool om jouw merk te promoten, nieuwe leads te genereren, en jouw bedrijf te laten groeien. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het maken van een LinkedIn bedrijfspagina.

 

 1. Maak een aantrekkelijke bedrijfsomschrijving

Een bedrijfsomschrijving is een van de belangrijkste onderdelen van een LinkedIn bedrijfspagina. Zorg ervoor dat deze beschrijving jouw merk en diensten goed weergeeft en dat deze interessant is voor jouw doelgroep.

 

 1. Voeg een professionele afbeelding toe

Voeg een professionele afbeelding toe aan de LinkedIn bedrijfspagina. Dit kan bijvoorbeeld het bedrijfslogo zijn of een andere afbeelding die past bij de branding van jouw bedrijf.

 

 1. Promoot producten en diensten

Gebruik de LinkedIn bedrijfspagina om producten en diensten te promoten en de waarde die deze bieden voor klanten te benadrukken. Gebruik relevante keywords om ervoor te zorgen dat jouw bedrijfspagina zichtbaar is in zoekopdrachten.

 

 1. Publiceer regelmatig updates

Publiceer regelmatig updates op de LinkedIn bedrijfspagina om jouw publiek geïnformeerd te houden over de laatste ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en branche. Dit kan variëren van nieuwsberichten en blogposts tot aankondigingen van nieuwe producten of diensten.

 

 1. Promoot de bedrijfspagina op andere kanalen

Promoot de LinkedIn bedrijfspagina op andere online kanalen, zoals jouw website en andere social media-kanalen. Dit kan helpen om meer volgers te krijgen en de zichtbaarheid van jouw bedrijf te vergroten.

 

 1. Gebruik LinkedIn Analytics om de prestaties te meten

LinkedIn Analytics biedt waardevolle inzichten in de prestaties van de LinkedIn bedrijfspagina. Gebruik deze gegevens om de prestaties van de pagina te meten en jouw strategie bij te stellen om betere resultaten te behalen.

 

LinkedIn marketing en adverteren

LinkedIn biedt verschillende marketing- en advertentiemogelijkheden om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen bij jouw doelgroep. Dit kan variëren van organische marketingactiviteiten, zoals het plaatsen van updates op jouw bedrijfspagina, tot betaalde advertenties. LinkedIn-marketing is gericht op het bereiken van zakelijke doelen, zoals het genereren van leads, het verbeteren van de naamsbekendheid en het stimuleren van sales.

 

LinkedIn-advertenties

LinkedIn-advertenties zijn betaalde promoties die worden weergegeven op de LinkedIn-website of app. Er zijn verschillende soorten LinkedIn-advertenties, zoals Sponsored Content, Sponsored InMail, en LinkedIn Display Ads.

 

Sponsored Content

Sponsored Content is een soort advertentie waarbij content zoals updates, afbeeldingen, en video's op de LinkedIn-feed worden gepromoot. Deze advertenties verschijnen op de feeds van jouw doelgroep en kunnen worden gericht op specifieke doelgroepen, gebaseerd op verschillende criteria, zoals functie, locatie en industrie.

 

Sponsored InMail

Sponsored InMail is een soort advertentie die wordt weergegeven in de LinkedIn-inbox van gebruikers. Dit type advertentie is ideaal voor het promoten van evenementen, webinars en andere promoties die gericht zijn op het genereren van leads. Sponsored InMail-advertenties hebben een hoge click-through rate, omdat ze persoonlijk en gericht zijn.

 

LinkedIn Display Ads

LinkedIn Display Ads zijn visuele advertenties die op verschillende plekken op LinkedIn worden weergegeven, zoals op de homepage, in groepen of op bedrijfspagina's. Deze advertenties hebben verschillende formaten en kunnen worden gericht op specifieke doelgroepen, gebaseerd op verschillende criteria.

LinkedIn-advertenties zijn ideaal voor B2B-marketing, omdat het platform gericht is op zakelijke professionals en decision-makers. Het biedt adverteerders de mogelijkheid om de juiste doelgroep te bereiken en hun boodschap over te brengen op de juiste mensen.

 

Voordelen

 1. Zakelijke netwerken uitbreiden: LinkedIn biedt bedrijven de mogelijkheid om hun zakelijke netwerken uit te breiden door het maken van connecties met andere professionals en bedrijven. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en waardevolle connecties met potentiële klanten en partners.
 2. Rekruteren van nieuw talent: LinkedIn is een ideale omgeving voor bedrijven om nieuw talent te rekruteren. Bedrijven kunnen gemakkelijk potentiële kandidaten vinden en benaderen op basis van hun profiel en vaardigheden.
 3. Branding en naamsbekendheid: LinkedIn biedt bedrijven de mogelijkheid om zichzelf te presenteren en te profileren als een autoriteit op hun vakgebied. Bedrijven kunnen hun expertise delen door middel van zakelijke content, en op die manier hun merk en naamsbekendheid vergroten.
 4. Genereren van leads en klanten: Door middel van gerichte marketing- en advertentiemogelijkheden op LinkedIn kunnen bedrijven hun doelgroep bereiken en potentiële klanten aantrekken. Dit kan leiden tot waardevolle zakelijke kansen en groei van het klantenbestand.
 5. B2B-marketing: LinkedIn is bij uitstek geschikt voor B2B-marketing, waarbij bedrijven zich richten op andere bedrijven als doelgroep. Met gerichte marketingstrategieën kunnen bedrijven zich op een effectieve manier profileren als een partner voor andere bedrijven.

Kortom, LinkedIn biedt bedrijven tal van voordelen op het gebied van netwerken, rekrutering, branding, leadgeneratie en B2B-marketing. Door het platform effectief in te zetten kunnen bedrijven hun zakelijke doelen behalen en hun bedrijf laten groeien.

 

Conclusie

LinkedIn biedt tal van mogelijkheden voor ondernemers die meer omzet willen genereren. Of je nu op zoek bent naar zakelijke connecties, sollicitanten of potentiële klanten, LinkedIn biedt de ideale omgeving om jouw zakelijke netwerk uit te breiden en jouw bedrijf te promoten. Door een effectieve LinkedIn strategie te hanteren, kun je jouw doelgroep bereiken en jouw zakelijke doelen behalen.

Ben je als ondernemer op zoek naar een effectieve LinkedIn strategie om meer omzet te genereren? Bekijk dan onze LinkedIn trainingen voor ondernemers. Onze trainingen zijn gericht op het optimaliseren van jouw LinkedIn profiel, het uitbreiden van jouw zakelijke netwerk en het effectief inzetten van LinkedIn voor jouw bedrijf. Schrijf je nu in en ontdek hoe je meer uit LinkedIn kunt halen.

LinkedIn ook effectief inzetten voor jouw bedrijf?